Väinämöinen

Eeli Kivinen (3. maaliskuuta 1900, Vimpelin Lakaniemi – 26. maaliskuuta 1990, Vimpeli) eli ”Vimpelin Väinämöinen” oli suomalainen kanteleensoittaja, pelimanni sekä kansanlaulujen esittäjä ja säveltäjä. Kaustinen Folk Music Festival myönsi Kiviselle vuonna 1979 mestaripelimannin arvonimen. Vimpeli-seura julkaisi vuonna 2000 Kivisen satavuotissyntymäpäivän kunniaksi CD-levyn Vimpelin Väinämöinen. Kivinen esiintyi myös elokuvassa Etelä-Pohjanmaan soitto- ja laulujuhlat Lapualla (1945) yhdessä soittajaystävänsä Viljami Kalliokosken kanssa.

Mestaripelimannin arvon ohella (1979) Kiviselle myönnettiin myös Vuoden paras äänilevy -ansiomerkki 1972, Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 1973, Kalevala-seuran tunnustus, Väinämöisen Veljenpoika -arvonimi ja mitali 1973, osataiteilijaeläke sekä vapaussotien viiri ja kunniakirja 1980.

Lue lisää Wikipedian sivustolta.

Väinämöisestä on tehty myös kirja, jonka on toimittanut Ritva Tuokko, kirjaa voit kysellä Vimpeli-Seuralta. Ote kirjasta:

Sateisena kesänä 1974 Väinämöinen lauloi rakastamistaan kukista omalla hiekkarannallaan:

”Muut moittivat kehnoksi kesää
minä laulan ja kiittelen.
Teen hiekkarannalle pesää,
kevätkäkeä kuuntelen.
Luojan kukkia kasvaa siellä:
sini, puna, valkea, keltainen.
Lemmenkukka on pieni ja sininen.”

Väinämöisen löydät myös YouTubesta:

Vimpelin Väinämöisen cd-levy on tällä hetkellä loppuunmyyty, mutta siitä otetaan lisäpainos piakkoin. Ennakkovarauksia voi tehdä sähköpostitse.