Vimpeli-Seura mukana markkinoilla

Vimpelin Yrittäjien järjestämiä kesämarkkinoita vietetään huomenna la 14.7. Saarikentällä ja Vimpeli-Seura on paikalla myös myymässä tuotteitaan ja esittelemässä mielenkiintoista aineistoa, joka on tullut esille digitointiprojektin varrella.

Markku Lehtolan kokoamassa arkistosta on nähteillä valtava määrä Martti Pajalan valokuvia ja artikkeleita. Varsinaisena aarteena voi pitää myös V.K.Aron ja K.E.Kentalan kuvaamia kaitafilmielokuvia Järviseudun pitäjistä ja nähteillä on v. 1956 filmattu pätkä, jossa on kuvattu mm. Heikkilän sahaa, Vimpelin markkinoita, pesäpallo-ottelua ja tervanpolttoa.

Leena Olli on lupautunut esittelemään päivän aikana isänsä, Martti Pajalan aineistoa.

Vinniläisiä, ja varmaan muitakin, kiinnostaa myös Vinnin koululaisten vuonna 1948 Amerikanpaketeista kiitollisina tekemät kirjeet ja piirrokset, niitäkin voi markkinoille tulla selailemaan.

Tule tapaamaan Vimpeli-Seuran johtokunnan väkeä Vimpelin markkinoille alkaen kello 10.

• Aho Aila

Hei!
    Vimpelin kunnalla on oikeudet v. 1956 tehtyyn filmaukseen. Sieltä voisi kysyä.

• Elokuvamies

Kiitoksia vastauksesta. Mites on onko Vimpelistä tuon jälkeen tehty kotiseutuelokuvia taikka dokumentteja? Ennen vanhaan oli yleistä että kunnista teetettiin kotiseutuelokuvia.

• Aila Aho

Samassa filmissä on myös 30 min. pituinen K.E.Kentalan filmaama kuntaesittely v. 1976. Siinä on ensin yleisesittely Evijärven, Lappajärven, Vimpelin ja Alajärven kunnista, jonka jälkeen tarkempi esittely kunnittain. Vimpelin osuudessa on talvista kyläkuvaa, elinkeinot, Kalkintekijän muistokivi Västerbackassa, Paraisten kalkki, Uusituvan Suksipaja, Järviseudun Peruna, Pohjanmaan Rakennustuote, Kap-Tuote Paavo Rannila, Vimpelin Elementti, Kankaan Puunjalostus, Tiklas, Arvi Niemen Puutyö, koulut: kk:n ala-aste, yläaste-lukio, rivitaloja, vanhusten- ja omakotitaloja, vanhainkoti, pesäpallo-ottelua, Kantakrouvi, Aktiiva: taidetta, pelimannimusiikkia, Mieslaulajat, Väinämöinen, muistomerkkejä, kirkko. Lyhyitä pätkiä em. mainituista.

Myöhemmin on tehty fiktio/fakta elokuva, joka sijoittui Pyhävuorelle ja kirkonkylän maisemiin. Siinä esiintyi pp-pelaajia. En muista, milloin vuonna tuo oli, mutta Rautiaisen pojista toinen siinä oli pääosassa. Tämäkin filmaus löytynee jostain.

Terveisin Aila Aho

• Elokuvamies

Tuosta V.K. Aron kuvaamasta Vimpeli elokuvasta kannattaisi tehdä 4K -tasoinen digitointi niin sitä voisi esittää ihan Vimpelin elokuvateatterissakin.